Sejak dua menjak ni saya tengok ramailah pulak kengkawan saya yang post gambar dia buat aiskrim sendiri and the most popular aiscream is aiscream oreo. Senang bebenor ke buatnya. Jadi rajinlah jejari runcing (runcing ler sangat) nie menggoggle. Rupanya saya dah ketinggalan zaman orang buat aiskrim sendiri nie dah lama wujud, saya je x sedar, mana nak sedar dah memang kita nie bukan pencinta kek, pastry or adik beradik dengannya jadi jaranglah nak ambil tau. Bila dah google tu jumpalah macam-macam link yang offer resepi, sekali pandang macam kacang goreng je buatnya tapi ada bahan yang pertama kali didengar. Hahaha nampak sangatlah jahil dalam bidang masakan iaitu "OVALLETE" . Kalau dia tulis OVALTINE taulah sebab dia pesaing MILO.
Maka telah digoggle sekali lagi untuk mencari jawapan apa itu "OVALLETE". cuba baca petikan dan bloger yang saya copy dan paste ini :- http://yummy2mama.blogspot.com/2011/07/ovaletteapa-tu.htm
Ovalette ini juga dikenali sebagai 'sponge cake stabilizer' atau Quick 75.
Kalau
kita amati resepi2 terutamanya dari orang Malaysia dan yang serumpun
dengannya.. seringkali juga kita terjumpa bahan yang dikenali
ovalette...terutamanya dalam resepi Kek Sarawak, apam mahupun sponge
cake. Cuba tengok resepi2 sponge cake ...kalau yang Mat Sallehnyer tak
da pun bahan ni digunakan... kalau resepi dari Malaysia atau boleh
dikatakan dari Asia ni...ada. So, difahamkan memang ovalette ni mudah
didapati di asia terutamanya Malaysia ni. Sebenarnya dari amatan Mama
bila ovalette ini dimasukkan di sesuatu resepi...hasilnya lebih 'spongy'
atau kenyal... Tapi dalam menghasilkan sponge cake...Mama perasan
resepi Mat Salleh tak ada pun letak ovalette ni tapi ada gak yang kita
tengok hasilnya begitu spongy.... Mmmm teringat Mama, dalam rancangan
Cake Boss kegemaran Mama.. kebanyakan kek yang digunakan untuk big
projectnya nampak macam sponge cake...mudah dilentur gitu... Mama masih
tertanya2 resepi apakah untuk menghasilkan kek sebegitu... Mama masih
'under study' lagi yer bab itu.. Ok, berbalik kepada cerita ovalette
ni...
Semenjak
Mama berjinak-jinak dalam bereksperimen dengan resepi dan masakan ni...
Mama ada dok mencari2 jawapan mengenai ovalette ni, fungsi dan bahan
asalnya.... (bahan-bahan masakan lain pun ada selidik gak...). Kalau
tanya orang dari kedai bahan kek...senang je jawapan sesetengah dari
mereka... "...ini dari sayur punya...". Hah! Lagi musykil Mama
dibuatnya... Selidik punya selidik, kesimpulan Mama ialah ovalette ni
kena berhati-hati gak kalau nak membeli. Tu la...Mama tak simpan facts
hasil pencarian Mama sebelum ni...jadi bila ada beberapa orang
bertanyakan hal ini...terpanggil la Mama untuk dapatkan factsnya.
Alhamdulillah...hari ni...bersempena nak menyambut Ramandhan dan dengan
niat ikhlas Mama berkongsi maklumat bersama anak2 Mama dan sesiapa yang
sudi... Mama terjumpa blog ni. http://zachoes.blogspot.com/ .
Terima kasih kepada empunya blog; 'Zack' yang sudi berkongsi maklumat
mengenai ovalette. Mama 'copy n paste' seperti berikut...
Apa itu Ovalette/Quick 75/Sponge Cake Stabilizer - Dan Adakah ia Halal Atau Haram?
Ovalette (atau juga dikenali sebagai sponge cake stabilizer atau Quick 75) adalah sejenis bahan penstabil atau emulsifier.
Apa itu emulsifier atau pengemulsi/penstabil?
Pengemulsi,
dalam bahasa mudah, adalah satu bahan yang membantu proses menyatukan
dua bahan lain yang secara biasanya tidak boleh bercampur. Pengemulsi
menyatukan lemak (minyak) dan cecair, lesitin soya merupakan pengemulsi
yang biasa. Kuning telur yang kaya dengan lesitin fosfolipid (lecithin
phospoholipid) merupakan satu pengemulsi/penstabil yang semulajadi.
Ovalette
berbentuk pes atau pekatan berwarna kuning dan boleh didapati di kedai
menjual bahan-bahan kek. Ia selalu digunakan untuk membuat kek span dan
kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek.
Ovalette juga kadang-kadang digunakan dalam membuat kek lapis sarawak
dan apam. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek itu naik
(rise) dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat. Ovalette
menjadikan kek mudah mengental (stiff), stabil dan tidak mudah jatuh
ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan
ovalette mampu mengekalkan bentuk kek, di samping menjadikan kek lembut
dan gebu setelah dimasak.
Tahukah anda sebenarnya ovalette itu diperbuat dari Monoglyceride, Polyglycerol, Polysorbate, Sorbitol, Propylene Glycol, Tartrazine (pewarna) dan air? Rajin-rajinlah menyemak label apabila membeli produk dipasaran. Tetapi perlu lebih berhati-hati apabila membeli bahan mentah di kedai menjual bahan bakeri kerana kebanyakan bahannya adalah dipek semula untuk pembungkusan yang lebih kecil dan biasanya tiada sebarang label.
Bahan-bahan
utama yang terkandung dalam ovalette itu adalah terdiri dari sumber
lemak yang berkemungkinan lemak haiwan atau lemak tumbuhan iaitu
Monoglyceride dan Polyglycerol. Sekiranya bahan tersebut sah dari sumber
tumbuhan dan terdapat pengesahan HALAL pada produk tersebut, insyaallah
ianya dijamin halal. Namun sekiranya sumbernya tidak dinyatakan dan
ditambah pula tiada pengesahan halal, maka berkemungkinan besar produk
itu tidak halal. Kemungkinan besar sumber lemak diperolehi dari lemak
babi atau lemak haiwan yang tidak disembelih mengikut perundangan Islam.
- Monoglyceride (E471): It is an Emulsifier which can be of vegetable or animal origin. There are two ways of finding out : either the wrapper says "suitable for vegetarians" or you have to ask the manufacturer (this has been done for the manufacturers listed above). If of animal origin it should be suspected till the source is known (whether zabiha animal or not). (Status: depends) ( http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php# )
- Polyglycerol (E475): Halal if it is 100% from plant fat, Haraam if it is from pork. (Status: depends) ( http://special.worldofislam.info/Food/numbers.html )
- Polysorbate 60/65/80 (E432-436): It is obtained from fat. It is Halal only if it is made from vegetable fat or Halal or Kosher certified. (Status: depends)
- Sorbitol (E420): Sorbitol is a sugar substitute often used in diet foods (including diet drinks) and sugar-free chewing gum. It also occurs naturally in many stone fruits. Sorbitol is also used in modern cosmetics as a humectant and thickener. (status: halal) (http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#)
- Propylene Glycol (E1520): An organic compound, it is a humectant food additive, labeled as E number E1520. It is used as a moisturizer in medicines, cosmetics, food, and tobacco products. Halal if from petroleum or other halal source. (status: halal) (http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#)
- Tartrazine (color) (E102): It is a chemical dye which give lemon yellow color. Since it is soluble in water no other solvents are used. A synthetic yellow azo dye found in fruit squash, fruit cordial, coloured fizzy drinks, instant puddings, cake mixes, custard powder, soups, sauces, ice cream, sweets, chewing gum, marzipan, jam, jelly, mustard, yoghurt and many convenience foods together with glycerine, lemon and honey products. It can also be found in the shells of medicinal capsules. It appears to cause the most allergic and/or intolerance reactions of all the azo dyes, particularly amongst those with an aspirin intolerance and asthmatics. Not recommended for consumption by children. Its use is banned in Norway and Austria. This is Halal. (status: halal) (http://www.muslimconsumergroup.com/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=118&resetfilters=0&clearordering=0&clearfilters=0)
kita sambung untuk bahagian 2 pulak ...
No comments:
Post a Comment