Thursday, December 5, 2013

Kemaruk Aiskirim Buatan Sendiri (part pra sejarah)

Assalamualaikum wbt & Selamat Sejahtera

Sejak dua menjak ni saya tengok ramailah pulak kengkawan saya yang post gambar dia buat aiskrim sendiri and the most popular aiscream is aiscream oreo. Senang bebenor ke buatnya. Jadi rajinlah jejari runcing (runcing ler sangat) nie menggoggle. Rupanya saya dah ketinggalan zaman orang buat aiskrim sendiri nie dah lama wujud, saya je x sedar, mana nak sedar dah memang kita nie bukan pencinta kek, pastry or adik beradik dengannya jadi jaranglah nak ambil tau. Bila dah google tu jumpalah macam-macam link yang offer resepi, sekali pandang macam kacang goreng je buatnya tapi ada bahan yang pertama kali didengar. Hahaha nampak sangatlah jahil dalam bidang masakan iaitu "OVALLETE" . Kalau dia tulis OVALTINE taulah sebab dia pesaing MILO.

Maka telah digoggle sekali lagi untuk mencari jawapan apa itu "OVALLETE". cuba baca petikan dan bloger yang saya copy dan paste ini :- http://yummy2mama.blogspot.com/2011/07/ovaletteapa-tu.htm

Ovalette ini juga dikenali sebagai 'sponge cake stabilizer' atau Quick 75.
Contoh 'Ovalette Special' dari jenama Bakels yang sering Mama gunakan...
Kalau kita amati resepi2 terutamanya dari orang Malaysia dan yang serumpun dengannya.. seringkali juga kita terjumpa bahan yang dikenali ovalette...terutamanya dalam resepi Kek Sarawak, apam mahupun sponge cake.  Cuba tengok resepi2 sponge cake ...kalau yang Mat Sallehnyer tak da pun bahan ni digunakan... kalau resepi dari Malaysia atau boleh dikatakan dari Asia ni...ada. So, difahamkan memang ovalette ni mudah didapati di asia terutamanya Malaysia ni. Sebenarnya dari amatan Mama bila ovalette ini dimasukkan di sesuatu resepi...hasilnya lebih 'spongy' atau kenyal... Tapi dalam menghasilkan sponge cake...Mama perasan resepi Mat Salleh tak ada pun letak ovalette ni tapi ada gak yang kita tengok hasilnya begitu spongy.... Mmmm teringat Mama,  dalam rancangan Cake Boss kegemaran Mama.. kebanyakan kek yang digunakan untuk big projectnya nampak macam sponge cake...mudah dilentur gitu... Mama masih tertanya2 resepi apakah untuk menghasilkan kek sebegitu... Mama masih 'under study' lagi yer bab itu.. Ok, berbalik kepada cerita ovalette ni...
Semenjak Mama berjinak-jinak dalam bereksperimen dengan resepi dan masakan ni... Mama ada dok mencari2 jawapan mengenai ovalette ni, fungsi dan bahan asalnya.... (bahan-bahan masakan lain pun ada selidik gak...). Kalau tanya orang dari kedai bahan kek...senang je jawapan sesetengah dari mereka... "...ini dari sayur punya...". Hah! Lagi musykil Mama dibuatnya... Selidik punya selidik, kesimpulan Mama ialah ovalette ni kena berhati-hati gak kalau nak membeli. Tu la...Mama tak simpan facts hasil pencarian Mama sebelum ni...jadi bila ada beberapa orang bertanyakan hal ini...terpanggil la Mama untuk dapatkan factsnya. Alhamdulillah...hari ni...bersempena nak menyambut Ramandhan dan dengan niat ikhlas Mama berkongsi maklumat bersama anak2 Mama dan sesiapa yang sudi... Mama terjumpa blog ni.  http://zachoes.blogspot.com/ . Terima kasih kepada empunya blog; 'Zack' yang sudi berkongsi maklumat mengenai ovalette. Mama 'copy n paste' seperti berikut... 
Apa itu Ovalette/Quick 75/Sponge Cake Stabilizer - Dan Adakah ia Halal Atau Haram?
Ovalette (atau juga dikenali sebagai sponge cake stabilizer atau Quick 75) adalah sejenis bahan penstabil atau emulsifier.

Apa itu emulsifier atau pengemulsi/penstabil?

Pengemulsi, dalam bahasa mudah, adalah satu bahan yang membantu proses menyatukan dua bahan lain yang secara biasanya tidak boleh bercampur. Pengemulsi menyatukan lemak (minyak) dan cecair, lesitin soya merupakan pengemulsi yang biasa. Kuning telur yang kaya dengan lesitin fosfolipid (lecithin phospoholipid) merupakan satu pengemulsi/penstabil yang semulajadi.

Ovalette berbentuk pes atau pekatan berwarna kuning dan boleh didapati di kedai menjual bahan-bahan kek. Ia selalu digunakan untuk membuat kek span dan kek-kek yang menggunakan telur sebagai bahan untuk melembutkan kek. Ovalette juga kadang-kadang digunakan dalam membuat kek lapis sarawak dan apam. Sifatnya yang berasid akan membantu telur dalam kek itu naik (rise) dan memerangkap lebih udara dengan lebih cepat. Ovalette menjadikan kek mudah mengental (stiff), stabil dan tidak mudah jatuh ketika ia dikacau, dibakar atau dikukus. Kek span yang menggunakan ovalette mampu mengekalkan bentuk kek, di samping menjadikan kek lembut dan gebu setelah dimasak.

Tahukah anda sebenarnya ovalette itu diperbuat dari Monoglyceride, Polyglycerol, Polysorbate, Sorbitol, Propylene Glycol, Tartrazine (pewarna) dan air? Rajin-rajinlah menyemak label apabila membeli produk dipasaran. Tetapi perlu lebih berhati-hati apabila membeli bahan mentah di kedai menjual bahan bakeri kerana kebanyakan bahannya adalah dipek semula untuk pembungkusan yang lebih kecil dan biasanya tiada sebarang label.

Bahan-bahan utama yang terkandung dalam ovalette itu adalah terdiri dari sumber lemak yang berkemungkinan lemak haiwan atau lemak tumbuhan iaitu Monoglyceride dan Polyglycerol. Sekiranya bahan tersebut sah dari sumber tumbuhan dan terdapat pengesahan HALAL pada produk tersebut, insyaallah ianya dijamin halal. Namun sekiranya sumbernya tidak dinyatakan dan ditambah pula tiada pengesahan halal, maka berkemungkinan besar produk itu tidak halal. Kemungkinan besar sumber lemak diperolehi dari lemak babi atau lemak haiwan yang tidak disembelih mengikut perundangan Islam.

  • Monoglyceride (E471): It is an Emulsifier which can be of vegetable or animal origin. There are two ways of finding out : either the wrapper says "suitable for vegetarians" or you have to ask the manufacturer (this has been done for the manufacturers listed above). If of animal origin it should be suspected till the source is known (whether zabiha animal or not). (Status: depends) ( http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php# )
  • Polysorbate 60/65/80 (E432-436): It is obtained from fat. It is Halal only if it is made from vegetable fat or Halal or Kosher certified. (Status: depends)
  • Sorbitol (E420): Sorbitol is a sugar substitute often used in diet foods (including diet drinks) and sugar-free chewing gum. It also occurs naturally in many stone fruits. Sorbitol is also used in modern cosmetics as a humectant and thickener. (status: halal) (http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#)
  • Propylene Glycol (E1520): An organic compound, it is a humectant food additive, labeled as E number E1520. It is used as a moisturizer in medicines, cosmetics, food, and tobacco products. Halal if from petroleum or other halal source. (status: halal) (http://www.guidedways.com/halalfoodguide.php#)
  • Tartrazine (color) (E102): It is a chemical dye which give lemon yellow color. Since it is soluble in water no other solvents are used. A synthetic yellow azo dye found in fruit squash, fruit cordial, coloured fizzy drinks, instant puddings, cake mixes, custard powder, soups, sauces, ice cream, sweets, chewing gum, marzipan, jam, jelly, mustard, yoghurt and many convenience foods together with glycerine, lemon and honey products. It can also be found in the shells of medicinal capsules. It appears to cause the most allergic and/or intolerance reactions of all the azo dyes, particularly amongst those with an aspirin intolerance and asthmatics. Not recommended for consumption by children. Its use is banned in Norway and Austria. This is Halal. (status: halal) (http://www.muslimconsumergroup.com/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=118&resetfilters=0&clearordering=0&clearfilters=0)


Dah baca dah apa tu Ovallate nie? ke panjang sangat dan malas nak baca.hahaha sebenarnya x baca pun baca yang atas2 je.


kita sambung untuk bahagian 2 pulak ...




No comments: