Tuesday, November 17, 2009

Makanan Para Genius

Formula pemakanan genius-genius Islam silam yang menjadi rahsia keajaiban daya intelek mereka.Formula ini terpendam didalam kitab-kitab tradisional dalam bahasa arab.Tersembunyi dari pengetahuan orang dalam dan umat Islam sendiri.Berikut adalah formula pemakanan genius-genius Islam yang telah terbukti berupaya meningkatkan kepintaran dan kekuatan daya ingatan.

1) Madu
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat.Al-Quran mengiktirafnya sebagai “shifa” iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar “Raja Ubat” dapat menyembuhkan kebanyakan penyakit. MAdu mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptic dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu. Minum 2 sudu the pada waktu pagi dan malam TETAPI AWAS jangan makan tembikai semasa menggunakan madu kerana ia mengundang bahaya!

2) Kismis
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak.Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk,pelupa, lembap dan mengalami kelemahan dalam berfikir.Cara makan :-
• Mengadap kiblat
• Baca “bismillah” dan selawat keatas Nabi (3 kali)
• Makan secara kemam seperti makan gula-gula
• Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari

3) Susu Segar
Susu berguna untuk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan,membekalkan tenaga mental dan fizikal.Susu mengandungi 3 unsur semulajadi iaitu keju,lemak dan air yang mat diperlukan dalam pertumbuhan badan dan otak.Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri-biri dan lembu yang segar.Cara minum:-
• Segelas sebelah pagi dan malam
• Baca “bismillah” dan doa

4) Telur
Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhanya.Sabda Nabi s.a.w “sesungguhnya seorang nabi a.s mengadu kepada Allah (kerana dia)lemah badan.Maka Allah swt memerintahkan supaya makan telur”.Telur yang terbaik ialah telur ayam kemapung dan yang masih baru.

5) Halia
Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan.Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halwa.Cara makan : Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi

6) Limau Oren
Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan fikiran.

7) Buah Delima
Untuk penerang hati.Sabda Nabi s.a.w: “Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya,sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari”

8) Daging Burung Merpati
Ia mengandungi protein,lemak,kalsium, fosforus dan kalori.Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak-kanak.

9) Otak Ayam
Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia.Otak ayam yang segar juga boleh dibuat penawar

10) Daging Ayam
Mengandungi kadar zat makanan tertinggi berbanding dengan semua jenis daging.Daging ayam betina dara terutamya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah.Abu Musa r.a meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina.

11) Daging biri-biri
Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat meningkatkan kekuatan hafazan.

12) Kekacang
Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi

13) Buah Badam
Meningkatkan kecerdasan mental & fizikal

14) Kemenyam Putih (kemenyan serani/luban/kundar)
Ditumbuk halus dan dimakan dengan gula.

15) Za’faran : Komkoma (Crocos Sativus)
Sejenis bahan berambu merah.Dimakan sedikit sahaja.Dijual di kedai-kedai runcit India & sesetengah kedai runcit melayu.

16) Bunga Kobis
Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental

17) Bunga cengkih
Ditumbuk halus dan dimakan sedikit sahaja

18) Labu
Sabda Nabi s.a.w : “Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal”.Baginda juga berkata jika kita membuat
sup (atau kuah), digalakkan memasukkan labu kedalamnya kerana ia menambah kemampuan fikiran dan
akal.

No comments: