Friday, August 7, 2009

alhamdulillah..masih diberikan ruang untuk bernafas

Assalamualaikum dan salam sejahtera....

syukur kehadrat Ilahi kerana masih memberikan kepada saya kesihatan untuk meneruskan ibadah...

sekarang nie semua orang sibuk dengan H1N1.Semua mengambil langkah berjaga2 bagi mengelakkan jangkitan dari terus menular..macam saya sekarang nielah...2 hari lepas saya diserang demam yang agak panas..dan kemudian semalam saya pergi mendapatkan rawatan di klinik kesihatan yang terletak tidak jauh dari pejabat saya.Semasa pemeriksaan darah saya diambil untuk mengesan penyakit2 lain yang mungkin timbul.. kemudian result darah saya keluar..masa tu x panik sangat sebab x dengar ulasan dari Pegawai Perubatan yang bertugas.saya dimaklumkan yang sel darah putih saya terlalu rendah hanya 2.4 sahaja sedangkan bagi org normal 5-6.. alkisahnya saya diminta untuk mrngambil ujian darah sekali lagi esok..(maksudnya hari inilah..)

saya pulang semula kepejabat setelah mengambil ubat.. pagi tadi saya kembali semula ke klinik.orang memang dah ramai dah..sy datang awal juga kalau x silap pukul 8.30 saya dah tiba kemudian saya mendapat angka giliran no.24..semalam saya datang dengan ainul, hari nie saya datang dengan jun & andai.. mereka semua tu pelajar skim latihan graduan yang ada simptom demam..so nak buat pemeriksaan.

akhirnya giliran saya tiba...dan kebetulan saya berjumpa dengan doktor yang sama seperti semalam en Hisyamuddin (lebih muda dari saya agaknya..)..dia terus meminta nurse mengambil darah saya...sementara menunggu result dari makmal..jantung saya kian berdegup kencang..
saya dimaklumkan darah putih saya kembali menurun kepada 2.1...dan diberitahu sy mungkin patut mengambil ujian DNA..Ya Allah sy rasa macam xde perasaan je waktu tu..saya kembali berjumpa En Hisyamuddin..setelah menilai dia bangun dan menuju kebilik sebelah yang tidak berkunci.Lalu mengambil topeng muka.Dia minta saya memakainya dan menulis sesuatu..

"saya bagi akak surat, akak pergi bahagian kecemasan hospital muar"..time tu air mata mcm dah nak meleleh je tapi tahankan jugak.. sy tanya dia kembali..serius ke saya nie? sy tak berani nak bagitahu sebab kena buat ujian x-ray dulu.

saya keluar dengan bertopeng dimuka mencari jun ataupun andai yang datang bersama-sama saya..jun yang terkejut melihat saya bertanya..ok ke kak? saya yang hmpir menangis memberitahu saya perlu ke hospital untuk pemeriksaan lanjut. Jun tarik saya duduk disebelahnya dan mengenggam erat tangan saya..sabar kak..takpe akak pergi dengan saya..(thanks Jun for ur support..i really appreciate)

sebaik sahaja bertemu andai yang baru keluar dari pemeriksaan darah..dan keputusannya ok saya minta izin untuk pergi ke hospital bersama Jun..

sampai je di hospital bahagian kecemasan, saya terus membuat pemeriksaan, tekanan darah kemudian sy diminta untuk masuk ke bilik B (bilik kes tidak serius-kalau x silap) untuk bertemu doktor. Kemudian sya diperiksa sekali lagi dan doktor bertanyakan beberapa soalan..dan kemudian diminta untuk membuat pemeriksaan X-ray untuk keputusan yang lebih tepat. Sy sempat bertanya kepada doktor Suresh, "am I serius doctor?" Why i need to do x-ray? and then Dr Suresh memaklumkan kepada saya.. I dont want to take any risk..u just go for you x-ray and we will know the result..saya angguk je..

saya keluar semula dan melihat Jun yang masih setia menunggu..sy maklumkan pada dia yang saya perlu membuat pemeriksaan x-ray.Dia turut menemankan saya..Jun memberikan kata-kata peransang supaya saya terus bersabar dan berdoa.

usai membuat pemeriksaan dan laporan xray sudah berada di tangan saya kembali semula ke Bilik B untuk bertemu kembali dengan Dr Suresh..dia memeriksa saya sekali lagi dan kemudian melihat laporan x-ray.dia tanya saya ada batuk berkahak x? saya kata xde sebab memang saya x batuk sangat pun.Dan akhirnya dia memberitahu saya yang laporan saya tidak menunjukkan sebarang tanda2 H1N1 dan penyakit2 lain yang berkaitan dengan jantung & paru2...Alhamdulillah.. syukur saya kepada Tuhan...dan saya diberitahu oleh doktor jika selepas ini saya mengalami demam yang lama dan batuk berkahak hendaklah segera ke hospital untuk mendapatkan rawatan.

saya keluar dari bilik B dengan senyuman yang terukir di bibir..Alhamdulillah jun..akak x ada ape2. saya gengam tangan dia dan lafaz syukur tidak lekang dari bibir saya.

saya mengambil ubat dikaunter dan rupanya Dr suresh mencatatkan saya mengidap asma (memang saya ada keturunan yang mengidap asma tapi sy x pernah mengalaminya)..

alhamdulillah..walaupun saya diberi MC saya masih tetap berada di pejabat kerana malas nak menyusahkan adik saya untuk menghantar saya pulang..lepas ni saya kena mengatur semula jadual pemakanan saya agar asma saya tidak menjadi serius..

thanks a lot to Jun..and all SLG student yang banyak mendoakan kesihatan saya..

wassalam

No comments: